marți, 24 martie 2009



La Biblioteca Judeţeană 'Gheorghe Şincai' - Primăvara se numără poeţii

24.03.2009, 00:00
Autor: Loredana IONAŞ

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului "Primăvara poeţilor" a debutat ieri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai". Evenimentul se desfăşoară în perioada 23-28 martie, în diferite locuri din Oradea, fiind conceput în aşa fel încât poezia să iasă din zona publicării ei şi să fie expusă viu, atât în mass-media, cât şi în stradă sau în spaţii neconvenţionale, căutând, astfel, un public mai divers din toate punctele de vedere. Festivalul a debutat frumos, cu o explozie de culoare şi lumină, pe două secţiuni, în cadrul expoziţiei de graffiti - fantasy, semnată de Horea Sălăgean şi Iosif Chezan. A urmat maratonul poeţilor, la care au participat, între alţii, Ioan F. Pop, Ioan Moldovan, Lucian Scurtu, Ion Davideanu şi Alexandru Sfârlea.

Mai multe amănunte despre acest eveniment închinat poeziei au oferit Mircea Popa, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene, Ioan Moldovan, redactorul-şef al revistei "Familia", conf. univ. dr. Dan Popescu, Raluca Naom, Mircea Vlad şi asist. univ. drd. Mihai Vieru, director de festival. "Înainte de a fi expusă în stradă, poezia trebuie să existe în bibliotecă. Aici este locul de păstrare a textului scris, dar şi de promovare a lui fie pe suport electronic, fie pe hârtie. Textul scris este cel care ne deosebeşte de alte vieţuitoare şi ne obligă să gândim", a precizat Mircea Popa. Festivalul a debutat frumos, cu o explozie de culoare şi lumină, pe două secţiuni, în cadrul expoziţiei de graffiti - fantasy, semnată de Horea Sălăgean şi Iosif Chezan. A urmat maratonul poeţilor, la care au participat, între alţii, Ioan F. Pop, Ioan Moldovan, Lucian Scurtu, Ion Davideanu şi Alexandru Sfârlea. "Evenimentul în sine se va decupa ca un manifest împotriva banalizării vieţii", a arătat Mihai Vieru, menţionând că, la ediţia din acest an, poeţii îşi vor expune atât prezenţa,o cât şi scrierile pentru crearea unei atmosfere specifice actului de cultură într-un spaţiu inedit. Un exemplu în acest sens este chiar lansarea volumului de versuri "Mansarda cu vitralii", a poetului Gheorghe Vidican, care a avut loc aseară, la Galeria vinurilor "Vin d'Or - Vino Vero", din Oradea.
Întâlnirea cu poezia va continua astăzi, 24 martie, de la ora 13:00, la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, dar şi la Grupul Şcolar "Vasile Voiculescu", unde va avea loc şi un recital susţinut de Florian Chelu Madeva, Alexandrina Chelu şi David Bryan. Seara se va încheia la ora 18:00, cu relansarea cărţii lui Alexandru Sfârlea, la Librăria Galaxia Gutenberg.

2 comentarii: