duminică, 15 martie 2009

Festivalul artistului cu lumea


În loc de Gâlceava săptămânală vă oferim o bucată serioasă de gâlceavă cu noi între noi pentru noi în urma căreia, din tot soiul de contorsiuni, ne-am scos inima pe tavă şi sufletele afară, în palme, să se facă primăvară. Ne-am stors creierii pentru Festivalul „Primăvara poeţilor”, un festival ce promovează în exclusivitate poezia vie şi se luptă cu şablonul, cu modelul stereotip de gândire şi clişeul, se luptă contra kitsch-ului şi hăbăucelii noastre de zi cu zi, un festival care desţeleneşte rigidităţile şi insinuează poezia pe toate căile de comunicare către dumneavoastră.

Primăvara poeţilor este scutit de orice norme de manifestare culturală canonică, fiecare oraş, metropolă, urbe sau urbe mică ieşind altfel cu poezia în faţa publicului.

Noi, orădenii, bihorenii, „astorienii”. Având în vedere că ni s-a arătat evident faptul că nu mai avem voie să fim şoareci de bibliotecă (aseară la Astoria ne-au dat afară cu deratizarea) am hotărât să ieşim cu poeţii şi poezia lor în stradă.

Dar dincolo de orice anecdotă, „Primăvara poeţilor” este un festival internaţional ajuns la ediţia a VI-a, un festival de amploare culturală vastă care se ţine în toate ţările de eufonie franceză. În România, festivalul s-a instaurat cu uşurinţă, numărul oraşelor în care se ţine crescând exponenţial de la an la an, la această ediţie participând peste 60 de oraşe din ţară

Festivalul are ca scop principal apropierea publicului de poezie într-o lume dominată de mercantilism, isterie, de viteză şi superficialitate, integrarea celor mai tineri într-o lume a cuvintelor, în suflul colectiv al României francofone. Scopul este deopotrivă şi de educare a unei sensibilitati latente şi informativ, cu privire la poezia românească contemporană care de multe ori nu are şansa intrării în manual, de a crea o fluiditate între cuvântul scris şi literatura vie.

Printre alte acţiuni care definesc obiectivele practice ale festivalului sunt: Lumea dinăuntru, lumea din afară - lectura într-un penitenciar, spital, casa de batrâni, lectura în licee şi colegii naţionale, întâlniri ale poeţilor cu publicul. Printre alte activităţi care sprijină acest demers de fluidizare socială prin literatură mai fac parte: poezia sonoră poeme recitate la radio de către autori înşişi, poeme vizuale, poeme recitate în spoturi de 30 de secunde la televiziunile locale, poeme oferite cititorilor – cărţi poştale cu poeme scrise de autori români contemporani, cuvinte despre poezia de astăzi – dezbateri despre poezia actuală, în licee, universităţi şi centre culturale, atelier ad-hoc – poeme scrise de participanţii la întâlnirile literare, Astăzi poezie – lecturi în cluburi, ceainării, cafenele, grafitti – expoziţii de pictură şi poeme în manuscris, biblioteca poeţilor – manifestări literare la Biblioteca Judeţeană Gh Şincai.

Când am început în Oradea Festivalul Primăvara Poeţilor, acum trei ani ne gândeam cum o să iasă sau dacă o să iasă ceva. Lucrurile au ieşit foarte bine dar am întâmpinat greutăţi, de la posterele cu poeţii puse pe mijloacele de transport în comun, la lipsă de public în anul următor, şi la imposibilitatea reuşitei poemului din tramvai anul acesta, datorită inexistenţei suportului magnetic pe care poemele să fie redate. Chiar dacă de data asta tot în grabă s-a organizat, cu ajutorul sponsorilor (Durans), a partenerilor media (Informaţia de vest, T.V.S, Crişana, Radio Transilvania, Revista de cultură Familia) şi a organizatorilor şi găzduitorilor Librăria Galaxia Gutenberg şi Biblioteca Judeţeană Şincai festivalul pare, cel puţin la o primă vedere, o reuşită.

Manifestările sunt mai multe, mai ample, mai bine structurate şi fac obiectul oricărui fel de public care se plânge că nu există activitate culturală în Oradea. Totul este să afli informaţia şi să fii interesat şi de acest aspect fără a-l ignora deliberat. Festivalul „Primăvara poeţilor” este deja o marcă care permite, prin trimiterea materialului festivalului de fiecare an, ca poemele să fie adunate într-o antologie iar acţiunile întreprinse să aibă loc în anuarul internaţional al festivalului. Pe de altă parte, acest festival oferă şi afirmarea mai proaspeţilor veniţi în lumea literară şi a celor cu spirit creator.


Mihai Vieru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu